joi, 24 noiembrie 2011

Despre Lyoness


În primul rând, acest articol nu este nu advertorial. Nu promovează nimic şi reflectă doar părerea mea despre un anumit concept. Am fost contactat recent de o cititoare, care printre altele, m-a întrebat ce părere am despre Lyoness. Acesta e un sistem de multi-level marketing (MLM) care începe să devină din ce în ce mai popular în România. Şi stiu, când auziţi de MLM-uri vă gândiţi la scheme piramidale, la finanţarea prin “adepţi” şi alte lucruri de genul acesta. Ideea e că Lyoness e un sistem bazat pe fidelizare.

Pe scurt, clientul primeşte un card cu ajutorul căruia îi este returnat un anumit procent din suma aferentă cumpărăturilor. În general, vorbim de câteva procente (în funcţie de compania parteneră), iar 1% revine companiei Lyoness, drept comision de intermediere. Printre brand-urile participante la acest concept se numără Carrefour, Leonardo, Adidas, dar şi firme locale (restaurante, magazine ş.a.m.d.). Ca sistem MLM, fiecare participant se înscrie prin intermediul unui membru al reţelei, integrandu-se astfel în “piramidă”. Mai departe, poate continua aşa sau poate atrage membri noi, ce intră sub el în ierarhie şi îi generează jumătate din profitul lor.

Ca şi exemplu, dacă eu am 5 adepţi care cumpără de 100 ron fiecare la un cashback de 2%, ei primesc câte 2 lei fiecare, iar eu câştig 1ron x 5persoane=5 lei. Mai departe, banii câştigaţi pot fi retraşi din sistem sau reinvestiţi pentru un profit mai mare. Bine, acum subiectul se ramifică, în sensul că sistemul e organizat pe două niveluri (“adepţii adepţilor” mei), iar pe lângă acest procent de 1-2% livrat direct pe cardul personal, membrii mai primesc şi o parte mai mare din cashback sub formă de comisioane. Pentru mai multe detalii, google it.

Şi acum părerea personală. În primul rând, să lamurim un lucru: sistemul e ok (pentru cei care văd ţepe peste tot), iar cel mai bun indicator în acest sens e lista de parteneri. Nu cred eu că brand-uri mari, cu renume, îşi riscă imaginea prin astfel de parteneriate. În al doilea rând, toată lumea câştigă. Clienţii au profit, intermediarul îşi ia partea (pentru cei care se întreabă “da` ei ce câştigă din asta?”), iar companiile fidelizează.

Acestea fiind spuse, eu m-aş băga?

Nu. Pentru simplul motiv că nu e rentabil şi nici eficient în viaţa de zi cu zi. Eu unul nu voi merge sub nicio formă până la Carrefour să îmi iau un suc şi o pâine doar pentru 1% bani returnaţi. Cât despre cumpărăturile mai mari, toate se fac de maximum 4 ori pe lună şi nu generează un cashback impresionant. Eficienţa Lyoness, ca şi a oricărui alt MLM constă în reţea, în “adepţi” cum îmi place mie să le zic. Iar aceşti “adepţi” vor proceda cum fac şi eu (exceptând cazurile bătrânilor ciudaţi care merg 5 kilometri pentru o reducere insignifiantă). În concluzie e prea multă bătaie de cap.

Daaaaar… sistemul e aplicabil şi mi-ar plăcea să-l încerc într-un altfel de mediu. De exemplu, în Roman Kauflandul e lider în vânzări, urmat de Lidl şi eventual Penny. Astfel, într-un oraş mic, unde distanţele sunt mai scurte şi majoritatea populaţiei îşi face cam 90% din cumpărăturile lunare în 2-3 hypermarket-uri, dacă acestea ar fi partenere Lyoness, mi-ar permite mie nu doar să-mi dezvolt uşor reţeaua, ci mi-ar şi aduce un cashback considerabil. Pentru că oraşul de mic, iar populaţia va continua să cumpere de acolo (cu sau fără suma de bani returnată). Şi asta e doar în domeniul alimentar, unde cumpărăturile sunt cele mai consistene.

La acestea s-ar adăuga Leonardo sau alte brand-uri din alte sectoare. Dar din păcate, Kaufland, Lidl şi Penny nu sunt parteneri Lyoness. Inca!


preluare de pe sursa:
http://sclaviibanilor.net/2011/10/25/despre-lyoness/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu